Het doel is om het gezin te laten functioneren als een team
Het opvoeden van een kind met
autisme vraagt ook veel van de rest van het gezin, zowel voor de ouders als voor eventuele broertjes of zusjes. Een zorgvraag gaat zelden alleen om het kind. Sommige ouders zijn onzeker of ze de juiste aanpak hebben en ervaren moeite om de aandacht tussen de kinderen te verdelen. Stichting de As gelooft daarom in een systemische benadering: onze begeleiding en behandeling is gericht op het gezin als geheel.
Broertjes en zusjes moeten het niet alleen met minder tijd en aandacht doen, ze horen zich ook vaak verstandig te gedragen, ook als hun broertje of zusje onredelijk of boos is.
Het doel is om het gezin te laten functioneren als een team
Het opvoeden van een kind met
autisme vraagt ook veel van de rest van het gezin, zowel voor de ouders als voor eventuele broertjes of zusjes.
Sommige ouders zijn onzeker of ze de juiste aanpak hebben en ervaren moeite om de aandacht tussen de kinderen te verdelen.
Broertjes en zusjes moeten het niet alleen met minder tijd en aandacht doen, ze horen zich ook vaak verstandig te gedragen, ook als hun broertje of zusje onredelijk of boos is.
Autisme en sociale relaties
Ouders maken zich vaak zorgen over het gebrek aan sociale contacten van hun zoon of dochter met ASS , omdat het aangaan en onderhouden van vriendschappen en relaties vaak niet vanzelf gaat.
Terwijl er wel behoefte aan kan zijn, in welke vorm dan ook. Onze coaches kunnen met kinderen en jongeren kijken naar wat voor hen wel en niet werkt binnen vriendschappen en relaties.
Ook kunnen ze inzicht geven in verwachtingen die anderen er mogelijk van hebben.
Leren kijken door een ‘autisme-bril’
Doordat kinderen met autisme van jongs af aan moeite hebben met prikkels en sterk reageren op hun omgeving, kan een vicieuze cirkel ontstaan.
Als er binnen het gezin inzicht is in welke prikkels moeilijk zijn en hoe de informatieverwerking van het gezinslid met autisme verloopt, dan kunnen we de negatieve spiraal ombuigen. Als elk gezinslid leert om door een ‘autisme-bril’ te kijken, komt er ruimte om elkaars krachten te leren kennen en in te zetten en kan het gezin weer functioneren als een team.
Voor ieder kind een passende aanpak
De meeste kinderen met ASS hebben begeleiding nodig op school. Dat kan gaan om eenvoudige hulp (zoals hulp bij het structureren en plannen) of intensievere ondersteuning.
Ieder kind met autisme is anders en heeft dus ook andere dingen nodig om optimaal te kunnen functioneren op school. Daarom geven wij begeleiding op maat, die uitgaat van talenten en mogelijkheden.
Onze (systeem)begeleiders en behandelaren kijken samen met het kind, diens gezin en de leerkracht waar de hulpvraag ligt. Veel knelpunten kunnen we oplossen door goede communicatie met het netwerk.
Dit biedt betere toekomstmogelijkheden en verkleint de kans op schooluitval of afstroming naar lagere onderwijsvormen.
Dagbehandeling
Kinderen en jongeren die (deels) uitgevallen zijn of dreigen uit te vallen, kunnen terecht bij de dagbehandeling op locaties in Goirle of Teteringen.
Dit is een plek waar ze samen met andere jongeren en coaches op ontdekkingstocht gaan naar hun talenten en hoe ze die kunnen benutten. Ze gaan aan de slag om de benodigde competenties te ontwikkelen waarmee ze zo snel mogelijk terug naar het onderwijs kunnen keren, of op een andere manier hun plek kunnen vinden in de samenleving.
De jongeren werken op een creatieve manier aan het accepteren van anderen, aan verbinding, aan contact maken en tot zelfreflectie komen. Hierbij maken we gebruik van hun talenten en passies.
Nieuwkerksedijk 21a
5051 HS Goirle
013-7509067
Taxandriaweg 12H
5142 PA Waalwijk
0416-235135
Willebrordstraat 3
4847 RJ Teteringen
076-2005121
info@stichtingdeas.nl
Alle rechten voorbehouden | Stichting de As
Alle rechten voorbehouden
Website ontwikkeling: Online Creaties